Jaki powinien być kitel kucharski?

O tym, jak wiele zagrożeń czyha na osoby pracujące na co dzień w kuchni, nie trzeba pewnie przekonywać nikogo, kto przynajmniej raz przygotowywał w pośpiechu złożony posiłek, kiedy dookoła znajdowały się jeszcze inne osoby. Tego typu warunki są codziennością dla kucharzy w restauracjach, w związku z czym konieczne jest zapewnienie im bezpieczeństwa.

Bezpieczne kitle kucharskie

kitel kucharskiDużą pomocą w zagwarantowaniu bezpieczeństwa kucharzowi odgrywa odpowiednio dobrany kitel kucharski. Kitel, w zależności jakiego typu potrawy serwuje restauracja, może przyjmować różne kształty i rozmiary. Oczywistym jest, że jeśli kucharz pracuje z rozgrzanym olejem czy też wrzącą wodą, potrzebuje znacząco większego zabezpieczenia dla swojego ciała niż w przypadku, kiedy przygotowuje sałatki. Bez względu na to, czy kitel charakteryzuje się bardziej czy też mniej zabudowaną formą, każdorazowo wykonywany jest z materiału o odpowiedniej grubości. Dzięki temu może stanowić faktyczne zabezpieczenie przed substancjami, które mogłyby poparzyć naszą skórę. Ze względu na zabrudzenia, którym ulega kitel kucharski w trakcie wykonywanej przez kucharza pracy, kitle najczęściej są koloru białego. Oczywiście nie jest to zabieg, który wpływa pozytywnie na niewidoczność zabrudzeń na jego powierzchni, ale znacząco ułatwia proces prania. Białe tkaniny nie ulegają bowiem zniszczeniu, kiedy do ich prania użyjemy wybielacza, a ten często jest wykorzystywany do odplamienia kitla.

Kiedy kitel wykonany jest z białego materiału, nie musimy martwić się nieestetycznym odbarwieniem koloru, które mogłoby mieć miejsce, jeśli użylibyśmy wybielacza na kolorowym materiale. Wybielacza zaś często jest jedyną substancją, która może poradzić sobie z zabrudzeniami pojawiającymi się na kucharskim kitlu, przywracając mu pierwotną czystość.